ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ
Υλικά
Για το σιρόπι
- 400 γρ. νερό
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
- 30 γρ. κακάο
- 1 κ.σ. κονιάκ
Για τη σοκολατόπιτα
- 3 αυγά μεσαία
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 90 γρ. ηλιέλαιο
- 90 γρ. νερό
- 40 γρ. κακάο
- 135 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
- 300 γρ. γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 35 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. πραλίνα
Τρόπος Παρασκευής
Για το σιρόπι
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον καφέ, το κακάο, το κονιάκ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη σοκολατόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μείγμα.
- Στη συνέχεια, βάζουμε πολύ αργά το ηλιέλαιο, το νερό και αφαιρούμε από το μίξερ.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο, το αλεύρι, το μπέικιν, αλάτι και τα κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
- Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί 32×25 εκ. και βάζουμε μέσα όλο το μείγμα.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε και όσο είναι καυτή βάζουμε το κρύο σιρόπι.
- Περιμένουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Για τη γκανάς
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Βάζουμε μέσα το γάλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μία βράση.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Τέλος, προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Απλώνουμε πάνω από τη σοκολατόπιτα και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με τη λευκή κουβερτούρα και φύλλα δυόσμου