ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
  • 30 γρ. κακάο
  • 1 κ.σ. κονιάκ

Για τη σοκολατόπιτα

  • 3 αυγά μεσαία
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 90 γρ. ηλιέλαιο
  • 90 γρ. νερό
  • 40 γρ. κακάο
  • 135 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο

  • 300 γρ. γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 35 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. πραλίνα

 

Τρόπος Παρασκευής

Για το σιρόπι

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον καφέ, το κακάο, το κονιάκ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη σοκολατόπιτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μείγμα.
  • Στη συνέχεια, βάζουμε πολύ αργά το ηλιέλαιο, το νερό και αφαιρούμε από το μίξερ.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο, το αλεύρι, το μπέικιν, αλάτι και τα κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
  • Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί 32×25 εκ. και βάζουμε μέσα όλο το μείγμα.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και όσο είναι καυτή βάζουμε το κρύο σιρόπι.
  • Περιμένουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Για τη γκανάς

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Βάζουμε μέσα το γάλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μία βράση.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Τέλος, προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Απλώνουμε πάνω από τη σοκολατόπιτα  και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με τη λευκή κουβερτούρα και φύλλα δυόσμου

Δείτε περισσότερες συνταγές . . .