Μελομακάρονα με αλεύρι

ΥλικάΠοσότητα

Α’ μίγμα

Λάδι ραφινέ                                                    110 γρ.

Ζάχαρη άχνη                                                   50 γρ.

Νερό                                                                50 γρ.

Χυμό πορτοκάλι                                              40 γρ.

Μέλι θυμαρίσιο                                              15 γρ.

Αμμωνία σκόνη                                               2 γρ.

Β’ μίγμα

Κανέλα σκόνη                                                 1 γρ.

Γαρύφαλλο σκόνη                                           1 γρ.

Μοσχοκάρυδο σκόνη                                     1 γρ.

Βανίλια σκόνη                                                 1 δόσεις

Πορτοκάλι ξύσμα                                            1/2

Γ’ μίγμα

Μπέικιν πάουντερ                                          2 γρ.

Αλεύρι μαλακό                                                270 γρ.

 

Τρόπος Παρασκευής

1.Τοποθετούμε τα υλικά του μίγματος Α μέσα σε μια μπασίνα, ανακατεύοντας με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.

2.Αναμειγνύουμε τα υλικά του μίγματος Β και τα προσθέτουμε μέσα στην μπασίνα με τα υλικά του μίγματος Α, ανακατεύοντας πάντα με τη βοήθεια ενός φουέ μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα τα υλικά Α+Β.

3.Προσθήκη του μίγματος Γ μέσα στο Α+Β λίγο-λίγο, ανακατεύοντας σταυρωτά με τη βοήθεια μίας χούφτας ζαχαροπλαστικής, μέχρι να πάρει το αλεύρι και το μπέικιν.

Προσοχή:

Δεν πρέπει να ανακατεύουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα πολύ, γιατί από την ώρα που θα ρίξουμε το μίγμα Γ, αν κορδάρει η ζύμη για τα μελομακάρονα τότε:

-1. Δεν πλάθεται σωστά, γιατί θα είναι σαν λάστιχο.

-2. Δεν απορροφά το σιρόπι, που θα έπρεπε.

4.Στη συνέχεια πλάθουμε αμέσως μακρόστενα μικρά σχήματα, τα οποία τα περνάμε από το κόσκινο με τις καρέ κυψέλες, πιέζοντας με τα δάχτυλα μας να κάνει δύο τρύπες από κάτω και από το πάνω μέρος να πάρει το σχέδιο από το κόσκινο με την καρέ κυψέλωση.

5.Τοποθετούμε τα μελομακάρονα πάνω σε λαμαρίνες με λαδόκολλα.

6.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 15 με 20 λεπτά περίπου.

7.Παράλληλα έχουμε έτοιμο σιρόπι για μελομακάρονα με μέλι 33 Γράδα πυκνότητα, το οποίο πρέπει να είναι κρύο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

8.Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζουμε κατ’ ευθείαν με τη μέθοδο καυτά μελομακάρονα-κρύο σιρόπι, δηλαδή βάζουμε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι και με τη βοήθεια μιας κουτάλας αράχνης τα πιέζουμε για 20 δευτερόλεπτα περίπου να τραβήξουν το σιρόπι, που πρέπει και στη συνέχεια τα απλώνουμε σε σχάρες να στραγγίξουν.

Προσοχή

Για την παραπάνω συνταγή, δε θέλει παραπάνω από 20 δευτερόλεπτα, γιατί θα γίνουν πολύ μαλακά και θα σπάνε.

9.Αφού στραγγίξουν και κρυώσουν τα τοποθετούμε σε πιατέλες και με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε με λίγο μέλι θυμαρίσιο, το οποίο έχουμε αραιώσει με λίγο σιρόπι.Τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι, επαναλαμβάνοντας το ίδιο για κάθε σειρά, που τοποθετούμε στην πιατέλα.

Δείτε περισσότερες συνταγές . . .