ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ
Υλικά–Ποσότητα
Α’ μίγμα
Ζάχαρη κρυσταλλική 100 γρ.
Ζάχαρη άχνη 100 γρ.
Φρέσκο βούτυρο γάλακτος παγωμένο στο ψυγείο 350 γρ.
Φρέσκο βούτυρο ευρωπαϊκό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 200 γρ.
Βανίλια σκόνη 2 δόση
Κονιάκ 60 γρ.
Β’ μίγμα
Αμύγδαλο μαύρο χοντροκομμένο και ελαφρά καβουρδισμένο 200 γρ.
Γ’ μίγμα κοσκινισμένα
Αλεύρι μαλακό 1040 γρ.
Μπέικιν πάουντερ 10 γρ.
Τρόπος Παρασκευής
1.Τοποθετούμε τα υλικά του μίγματος Α μέσα στον κάδο του μίξερ με το φτερό ή το σύρμα, τα οποία τα δουλεύουμε αρχικά στην 1η ταχύτητα για 1 λεπτό και ανεβάζουμε σταδιακά την ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν και ενσωματωθούν τα υλικά του μίγματος Α καλά μεταξύ τους.
2.Προσθήκη του μίγματος Β, το οποίο το έχουμε ήδη ψήσει και έχει κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μέσα στο μίγμα Α και μέσα στον κάδο του μίξερ, ενώ χτυπιέται την 1η ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά καλά του μίγματος Α+Β.
3.Στη συνέχεια, ενώ χτυπιούνται τα υλικά του μίγματος Α+Β στην 1η ταχύτητα, προσθέτουμε και τα υλικά του μίγματος Γ μέσα στο μίξερ σιγά-σιγά, συνεχίζοντας να δουλεύουμε μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση του όλου μίγματος, έχοντας μια εύπλαστη και αφράτη ζύμη.
4.Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και αφαιρούμε και το φτερό του μίξερ. Τοποθετούμε τη ζύμη του κουραμπιέ πάνω στον πάγκο, πλάθοντας τη λίγο στην αρχή με ελάχιστο αλεύρι.
5.Πλάθουμε σε στρογγυλά μικρά μπαλάκια, πατώντας τα στο κέντρο με το δάχτυλό μας, κάνοντας μία μικρή τρύπα ή σε σχήμα μισοφέγγαρο και τους τοποθετούμε πάνω σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
6.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 25-30 λεπτά περίπου, ανάλογα με το μέγεθος.
7.Αφού ψηθούν και κρυώσουν τους ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή έχουμε κοσκινίσει ζάχαρη άχνη σε σχήμα λόφου και αφού έχουμε ραντίσει με ανθόνερο του κουραμπιέδες, τους βάζουμε μέσα, έτσι ώστε, να τραβήξουν όση ζάχαρη χρειάζονται.
8.Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλες και αχνίζουμε ελαφρώς κάθε σειρά, που τοποθετούμε, φτιάχνοντας πυραμίδες.
Σημειώσεις του Σεφ
1.Αν πρόκειται να φτιάξουμε μικρούς κουραμπιέδες, την τρύπα που κάνουμε στο κέντρο της επιφάνειας, την κάνουμε για να σκάει πιο εύκολα στο φούρνο και στη συνέχεια, αφού ψηθούν να στέκεται η ζάχαρη άχνη στην επιφάνεια τους.
2.Εάν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε στη συνταγή μας:
-α Μόνο κρυσταλλική ζάχαρη ή
-β μόνο άχνη ζάχαρη
-γ πριν τους τοποθετήσουμε στο φούρνο εάν θέλουμε να τους ραντίσουμε με ανθόνερο.
-δ Επίσης, μπορούμε με τη βοήθεια ενός πλάστη να ανοίξουμε φύλλο πάχους 2 cm, κόβοντας με διάφορα σχέδια και σχήματα.
-ε μπορούμε επίσης, αφού κρυώσουν να τα βουτήξουμε σε σοκολάτα υγείας.
Συντήρηση
Τους κουραμπιέδες, μπορούμε να τους συντηρήσουμε τουλάχιστον 1 μήνα, μακριά από υγρασία και σκεπασμένους με μεμβράνη.