ΚΟΚΑΚΙΑ & ΚΟΚ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

Α’ ΜΙΓΜΑ

360γρ. ασπράδια αυγών

Β’ ΜΙΓΜΑ

325γρ ζάχαρη κρυσταλλική

Γ ΜΙΓΜΑ

240γρ  κροκοί αυγών

2 δόσεις βανίλια σκόνη

Δ’ ΜΙΓΜΑ

(κοσκινισμένα)

400 γρ αλεύρι μαλακό

5 γρ Μπέικιν πάουντερ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Τοποθετούμε το μίγμα Α (ασπράδια αυγών) στον κάδο του μίξερ με το σύρμα και χτυπάμε στην 3 η ταχύτητα έως ότου διογ­κωθεί ικανοποιητικά και γίνει σαν αφρός.

2.Στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα Β (ζάχαρη) σιγά-σιγά, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η μα­ρέγκα.

3.Βάζουμε το μίγμα Γ (κρόκοι-βανίλια) σε μια μπασίνα και το χτυ­πάμε με ένα σύρμα χειρός. Κατεβάζουμε το μίξερ στην πρώτη ταχύτητα και προσθέτουμε τους κρόκους μέσα στο μίγμα Α + Β, συ­νεχίζοντας να χτυπιέται για 1 λεπτό.

4.Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα Δ (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ) με τη βοήθεια μιας μεταλλικής τρυπητής κουτάλας, ανακατεύον­τας κυκλικά μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση του όλου μίγματος.

5.Στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής και ενός κορνέ στρογγυλού Νο 8, κό­βουμε σε μια λαμαρίνα με ριζόχαρτο, προκειμένου για κωκ στρογγυλούς πάτους, ενώ για σα- βουαγιάρ κόβουμε μακρόστενα μπαστουνάκια μήκους 8cm και πλάτους 2cm και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική.

6.Ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15- 20 λεπτά περίπου.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΕΜΙΣΗΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

  • 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο (πλήρες και σε θερμ. δωμ.)
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 80 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους από μέτρια αυγά (σε θερμ. δωμ.)
  • 30 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 30 γραμ. κόρν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το μισό γάλα και τη μισή ζάχαρη. Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα μπολ, βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τους κρόκους και τα ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το κρύο γάλα, το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα στο μπολ με το μείγμα αυγών. Ανακατεύουμε με το σύρμα και το ξαναβάζουμε όλο μαζί στην κατσαρόλα να βράσει. Προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα βανίλια. Αφού βράσει και πήξει, τη βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη, ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια για να μην κάνει πέτσα όσο θα κρυώνει.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Την παγώνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 2-3 ώρες. Λίγο πριν την χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε τα κοκ, την αφρατεύουμε λίγο με το μίξερ χειρός να γίνει ξανά λεία και βελούδινη.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

  • 250 γραμ. κουβερτούρα 60% (ψιλοκομμένη)
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 1 κ.γλ. βούτυρο μαλακό
  • 1 κ.γλ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Μόλις φουσκώσει η κρέμα, περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα στο μπολ. Ρίχνουμε το μέλι. Προσθέτουμε το βούτυρο και σκεπάζουμε το μπολ. Αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό. Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα καλά να γίνει το γλάσο λείο, πυκνό, γυαλιστερό και βελούδινο.

Αφήνουμε στην άκρη να σταθεί μέχρι να κρυώσει. Αν ο χώρος που δουλεύετε είναι ζεστός, βάλτε το γλάσο για τα κοκάκια για λίγο στο ψυγείο να σφίξει. Αν περισσέψει λίγο γλάσσο σοκολάτας σχηματίστε σχέδια με κάθετες γραμμές αφού στεγνώσει η επιφάνειά τους

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γραμ. νερό
  • 200 γραμ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.Αν θέλετε ζουμερά πιο μελωμένα τα κωκ τα βουτάτε στιγμιαία στο σιρόπι και αφήνετε σε σχάρα  αν τα θέλετε πιο στεγνά απαλά με πινέλο σιροπιάζετε την εσωτερική τους πλευρά

Για το στήσιμο

Κάθε 2 βάσεις μας κάνουν ένα κοκ. Βουτήξετε στα γρήγορα όλες τις βάσεις για κοκ μέσα στο σιρόπι. Μετά, αφήστε τες σε σχάρα να στραγγίσουν για λίγα λεπτά και να απορροφήσουν. Μην τις μουλιάζετε στο σιρόπι απλά βουτήξτε τες στιγμιαία. Εναλλακτικά αλείψτε τες με πινέλο.

Τις μισές βάσεις, καρφώνοντάς τες με ένα πιρούνι, με προσοχή τις βουτάμε στο γλάσο από την καμπύλη πλευρά τους και τις ακουμπάμε σε σχάρα να στεγνώσουν με την επίπεδη πλευρά να ακουμπάει στη σχάρα.

Τις υπόλοιπες βάσεις, αφού τις σιροπιάσουμε και στεγνώσουν, τις γεμίζουμε με κρέμα κοκ. Κάνουμε σάντουιτς τα δύο κομμάτια. Ακουμπάμε σε χαρτάκια σερβιρίσματος.Παγώστε τα για λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν

Διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ήμερες. Τα κοκ είναι πάντα πιο νόστιμα την επόμενη ημέρα.