ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ (LΕΜΟΝ ΡΙΕ)

ΥΛΙΚΑ  Για τη βάση

  • 175 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμ. βούτυρο (κρύο κομμένο σε καρέ)
  • 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κρόκο
  • 1 κ.σ. κρύο νερό

Εκτέλεση 

Για τη lemon pie με μαρέγκα, βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο κάδο του μίξερ. Με τους κοφτές σε διακεκομμένη λειτουργία αναμιγνύουμε.

Μαζεύουμε τη ζύμη και την βγάζουμε στον πάγκο. Την ενώνουμε με τα χέρια. Την απλώνουμε σε ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκ. Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30′.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.

Βάζουμε λαδόκολλα στην τάρτα και γεμίζουμε με βαρίδια, ρύζι, όσπρια κλπ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 20′-25′, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα βαρίδια (αφού κρυώσουν τα αποθηκεύουμε για παρόμοια μελλοντική χρήση) συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′.

 

ΥΛΙΚΑ Για την κρέμα λεμόνι

Α’ ΜΙΓΜΑ

160 γρ. χυμό λεμονιού

2 λεμόνια ξύσμα

125γρ. βούτυρο φρέσκο ευρωπαϊκό

180γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

300 γρ. αυγά

1 δόση βανίλια σκόνη

Εκτέλεση 

1. Τοποθετούμε τα υλικά του μίγματος Α (χυμό λεμονιού, ξύσμα λεμονιού, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, βανίλια) μέσα σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, ανακατευόντας με το σύρμα χειρός, μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση και ενσωμάτωση του όλου μίγματος. Αφήνουμε το μίγμα Α να βράσει 2-3 λεπτά περίπου.

2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε ελαφρώς την κρέμα να κρυώσει.

3. Έχουμε «φορμάρει» ένα στρογγυλό ταψί (ή φόρμα για τάρτες) με ζύμη γλυκιά (pate sucree) σε πάχος 3mm με 4mm περίπου άψητη.

4. Προσθέτουμε τη κρέμα λεμονιού προσέχοντας να είναι η επιφάνεια ελαφρώς μπομπέ με τη βοήθεια μιας παλέτας ζαχαροπλαστικής.

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 0C  για 25-30 λεπτά περίπου.

6. Με την έξοδο από το φούρνο, αφήνουμε τις lemon pie να κρυώσουν.

7. Αφού κρυώσει περνάμε την επιφάνεια της τάρτας με τη βοήθεια ενός πινέλου με ζελέ επικάλυψης ουδέτερο (βλέπε αντίστοιχη ενότητα) προκειμένου να γυαλίσει .

Τοποθετούμε για ντεκόρ φέτες από λεμόνι ζελαρισμένες (με ουδέτερο ζελέ επικάλυψης) στην επιφάνεια της τάρτας.

 

ΥΛΙΚΑ Για τη μαρέγκα
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. ασπράδια αυγού
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση 

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα ασπράδια, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και μεταφέρουμε πάνω σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει δημιουργώντας μπεν μαρί.
  • Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα για 5-6 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και πήξει το μείγμα. Αν έχουμε θερμόμετρο πρέπει να φτάσει 70-75ο C.
  • Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ, με προσοχή για να μην πέσει νερό μέσα, και χτυπάμε με το σύρμα για 3-4 λεπτά μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.
  • Αφαιρούμε την τάρτα από το ψυγείο και απλώνουμε τη μαρέγκα με ένα κουτάλι.
  • Καίμε τη μαρέγκα με το φλόγιστρο ή βάζουμε την τάρτα στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα και σερβίρουμε.

Συντήρηση:

2 ημέρες στο ψυγείο.