ΨΩΜΙ ΦΟΡΜΑΣ

ΥΛΙΚΑ

  1. 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
  3. 150 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  4. 300 ml νερό χλιαρό
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
  6. 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  7. 1 φακελάκι ξηρή μαγιά των 9 γραμμαρίων
  8. 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια βαθιά πλαστική λεκάνη βάζω όλο το αλεύρι μου μαζί με τη μαγιά και τα ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι της σούπας.

    Κάνω στο αλεύρι μου μια τρύπα στη μέση και το ανοίγω κυκλικά να γίνει σαν ‘’κρατήρας’’

    Ρίχνω μέσα στον ‘’κρατήρα’’ – λακκούβα το νερό με το λάδι και ακριβώς στο κέντρο το αλάτι με τη ζάχαρη.
    Ανακατεύω με απαλές κινήσεις από το κέντρο πρώτα και σιγά σιγά με κυκλικές κινήσεις προς τα έξω.

    Όταν το μίγμα μου αρχίζει να λασπώνει αρχίζω το ζύμωμά μου με τα χέρια μου (κλειστά μπουνιά) για 10 λεπτά τουλάχιστον η μέχρι να μαλακώσει η ζύμη μου και να ξεκολλήσει από τα δαχτυλά μου.

    Αφήνω τη ζύμη (σαν μια μπάλα) μέσα στη λεκάνη σκεπασμένη με μια κουβέρτα για να είναι ζεστή για 2 ½ ώρες να φουσκώσει καλά.

    Λαδώνω καλά με ένα πινέλο της κουζίνας μια μεγάλη φόρμα για ψωμί του ενός κιλού.

    Βάζω τη ζύμη μου μέσα στη φόρμα και την πιέζω καλά με τις παλάμες μου κατά μήκος για να στρώσει ομοιόμορφα.

    Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα στον αέρα για 50 με 60 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας.

    Όταν είναι έτοιμο το ψωμί μας το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε κατά προτίμηση επάνω σε μια σιδερένια σχάρα του φούρνου μας, μέχρι να κρυώσει.