ΝΤΟΝΑΤΣ

 

ΥλικάΠοσότητα

Α’ μίγμα

Νερό                                                     360 γρ.

Γάλα σκόνη                                         40 γρ.

Αυγά                                                     100 γρ.

Ζάχαρη κρυσταλλική                        40 γρ.

Μαγιά νωπή                                        50 γρ.

Βούτυρο φρέσκο ευρωπαικό (λιωμένο κρύο)   130 γρ.

Β’ μίγμα (κοσκινισμένα)

Αλεύρι σκληρό                                    700 γρ.

Αλεύρι μαλακό                                    240 γρ.

Μπέικιν πάουντερ                              10 γρ.

Αλάτι ψιλό                                            10 γρ.

 

Τρόπος Παρασκευής

1.Τοποθετούμε το μίγμα A μέσα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το γάντζο στην 1η ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν για 5 λεπτά περίπου.

2.Προσθήκη του μίγματος Β  μέσα στο μίγμα Α+Β να ομογενοποιηθεί πλήρως και να κορδάρει (ελαστικό).

3.Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 15 λεπτά σκεπασμένη με μια μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα στην επιφάνεια της η ζύμη.

4.Ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη τη ζύμη σε πάχος 2 cmκαι ξόβουμε σχέδια και σχήματα της αρεσκείας μας.

5.Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένη πετσέτα και τα βάζουμε μέσα στη στόφα στους 35οCκαι υγρασία 70% για 30 λεπτά περίπου.

6.Ετοιμάζουμε το λάδι ραφινέ μέσα σε μια κατσαρόλα ή φριτέζα και ψήνουμε στους 170οC (το λάδι δεν πρέπει να είναι καυτό, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα πάρουν χρώμα απ’ έξω και μέσα θα μείνουν άψητα). Αφήνουμε τα ντόνατς να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

7.Τοποθετούμε τα ντόνατς, τα οποία έχουμε τηγανίσει πάνω σε σχάρες για να στραγγίξουν.

8.Αφού κρυώσουν, γεμίζουμε και γαρνίρουμε κατά βούληση.

Σημειώσεις του Σεφ

9.Για να γεμίσουμε τα ντόνατς, κόβουμε μ’ ένα ψαλίδι στα πλάγια και γεμίζουμε με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και ενός κορνέ Νο 4, είτε με κρέμα ζαχαροπλαστικής είτε με μαρμελάδες της αρεσκείας μας.

10.Για ντεκόρ από πάνω μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε π.χ. γκανάζ σοκολάτας και πολύχρωμη τρούφα ή ζάχαρη άχνη.